Cambia, todo cambia …

cambia todo cambia

Alles verandert

De tekst van een Mexicaans lied. Vrij vertaald; alles verandert continu. Een lied met een mooie, rustige melodie. En eindelijk kan ik mij erin vinden. Eindelijk heb ik mij erbij neergelegd. Kan ik accepteren dat dingen soms niet zijn zoals ik zou wensen. En dat ertegen vechten geen zin heeft. Dat alles verandert. Continu.

Niet meer slapen

Met de geboorte van Bram kwamen wij terecht in een nieuw ritme van slapen en waken. Hoewel, ritme is niet het juiste woord want regelmaat was er niet. Ondanks de rust, reinheid en regelmaat die we echt probeerden toe te passen, kwamen we maar niet in een ritme. Soms was ik de wanhoop nabij. Onze zoon wilde overdag niet in zijn bed slapen en ‘s nachts werd hij regelmatig wakker. Ik had erg veel medelijden met mezelf. En vroeg mij af; waarom ?! Want vriendinnen hadden baby’s die al na twee weken doorsliepen en zij vertelden dat ze ‘s avonds op de bank zaten en zich afvroegen; wat doen we nu? Wij liepen ondertussen naar boven, weer met Bram naar beneden. Avonden heeft mijn vriend met zoonlief op de skippybal doorgebracht omdat hij daar rustig van werd.

Vergankelijkheid

Een belangrijk thema binnen het boeddhisme is het accent op vergankelijkheid. Niets duurt eeuwig. Iets wat mijn vriend al vanaf het begin geaccepteerd had. Hij doorstond de avonden op de skippybal zonder morren. Want hij was ervan overtuigd dat dit over zou gaan. En inderdaad, na 9 maanden sliep Bram opeens door. Om weken later wel weer ‘s nachts even wakker te worden of opeens moeilijk in slaap te vallen. Maar ook dat ging weer voorbij.

‘Het is een fase’

Voor mij is dit alles echt een eye-opener. Gewend als ik was om controle te hebben over dingen, kan ik dat nu loslaten. Boos ben ik geweest op de dames bij het consultatiebureau die mij vertelden ‘ja, dat kan, het is een fase….’; wat had ik daar nou aan ! Ik had er wat aan kunnen hebben, als ik de situatie eerder had geaccepteerd. Nu weet ik dat alles een fase is. Een waarheid die we ook terugzien in het wetenschappelijke feit van ons bestaan. Elk moment veranderen cellen van ons lichaam. Ze sterven af en regenereren. De aarde draait om haar as. Lucht beweegt. Gras groeit. Elk moment is een begin en een einde. Niets ligt vast.

Relatie tussen moederschap en boeddhisme

Voor mij is in bovenstaande de link tussen moederschap en boeddhisme heel duidelijk. Want was ik altijd erg sterk in het onder controle houden van mijn leven, de regelmaat van de werkdagen en de leuke afsprakken met vriendinnen. Kinderen hebben mij doen inzien dat alles verandert, continu. En toen ook onze dochter de eerste negen maanden van haar leven ‘s nachts wakker werd, kon ik dat beter accepteren. Want ik wist dat het een fase was, dat het weer voorbij zou gaan. Cambia, todo cambia !

Gepubliceerd: 20 oktober 2009 onder Zz - Kinderen, Zz - Loslaten

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • Wanneer kom jij tot rust ?!

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake