Een treetje omhoog

stapje omhoogVerandering

Niets is blijvend. Alles is vergankelijk of bevindt zich in een veranderingsproces. Dit wordt ook weer duidelijk als we nagaan hoe onze relaties met vrienden en familie veranderen wanneer we eenmaal kinderen hebben. Zo zie ik mijn ouders opeens niet meer alleen als ‘vader’ en ‘moeder’. Ze zijn met de geboorte van ons eerste kind ook opa en oma geworden. We zijn allemaal een stukje doorgeschoven.

Opa en oma

Mijn ouders vervullen de rol van opa en oma vol overgave. Al snel werd duidelijk dat een vaste oppasdag er niet in zat. Liever sprongen ze bij waar en wanneer dat nodig zou zijn. In het begin vond ik dat jammer. Want ik kijk terug op een fijne jeugd en liefdevolle opvoeding door mijn ouders.  Ik wenste dat de normen en waarden die zij mij op hun manier meegegeven hebben, ook zo overgedragen zouden worden op mijn kinderen. En volgens mij kon dat het beste met een vaste oppasdag. 

Geen vaste dag dus maar wel altijd paraat. Kind ziek ? Oma staat klaar. Moeder op het punt te bevallen ? Opa stapt in de auto om kleinzoon op te halen. Moe door slaaptekort ? Oma is er gewoon rond etenstijd even bij. Weekendje weg ? Kleinkinderen zijn van harte welkom voor een logeerpartij! En als er dan een tijdje geen noodzaak is, vragen ze gewoon om een extra bezoekje van onze kleine man en sinds korte van beide kindjes.

Extra dimensie

Naast het feit dat ik mijn ouders nu zie als liefdevolle opa en oma, verandert mijn relatie tot en met hen ook. Ik zie opeens nog meer overeenkomsten tussen mijn moeder en mij. Word me bewust van de verantwoordelijkheid die je als ouder hebt, hoe je die invult en zie opeens hoe bijzonder de manier is waarop zij dat gedaan hebben. Ik kan wel zeggen dat door het feit dat ik moeder ben geworden, en daarmee mijn ouders opa en oma, er een extra dimensie is toegevoegd aan de reeds bestaande relatie.

Doordat we allemaal een treetje omhoog zijn gegaan, zijn de vaste verbanden even losgekoppeld geweest. Heeft er een soort herschikking plaatsgevonden en heeft mijn relatie met mijn ouders een extra dimensie gekregen. Een verrijking en een stukje verdieping. Mooi !

Gepubliceerd: 26 oktober 2009 onder Zz - Bewustzijn, Zz - Relaties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties op dit Artikel ...


Reactie van mea
Ontvangen: 26 oktober 2009 om 09:27 uur

we beleven door de kleinkinderen weer opnieuw het traject van klein naar groot.
en staan af en toe stil bij de kleine dingen van het leven. het is een groot wonder!
omamea.


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • "Mama Zijn" en "Zen Zijn" gaan Niet Altijd Makkelijk Samen !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake