Jaloers op het feit dat hij gewoon naar de wc ging…

Slapen

Geen slaap

Vorige week las ik dat er onderzoek gedaan wordt naar het effect van weinig slapen op het gedrag overdag…. Nou, uit ervaring weet ik zeker dat er een verband is en heb ook wel enig idee over de gevolgen die het kan hebben voor het leven overdag in het algemeen en voor je relatie in het bijzonder.  

Slapen en slapen

Tweemaal hebben mijn vriend en ik zo’n periode mogen ervaren. Beide kindjes sliepen pas na 9 maanden door en dat betekent dat ik ruim anderhalf jaar regelmatig wakker ben geweest en in die tijd een redelijk slaapgebrek heb opgebouwd. Natuurlijk deelden wij de zorg om de kindjes ‘s nachts samen. Maar je hebt ‘slapen’ en ‘slapen’. Vriendlief slaapt nou eenmaal heel vast en het duurt  even voordat hij wakker is en in staat om ‘hand-en-spandiensten’ te verlenen terwijl ik ‘licht’ slaap en bij ieder kuchje of huiltje wakker ben. En dan kun je wel afspreken dat je om en om uit bed gaat, maar uiteindelijk kostte het mij meer tijd om vriendlief te vertellen dat er een kind wakkker was en of hij er heen wilde gaan… dan dat ik zelf heen en weer naar de andere kamer liep.

Grommen en doorsnurken

Kortom de wil was er maar de praktijk was anders. In het begin zorgde dat voor wat gegrom van mijn kant waar vriendlief zich niet zoveel van aantrok. Groot gelijk. Hij verstaat de kunst van het loslaten nou eenmaal erg goed. Bij mij duurde de acceptatie wat langer. En zeker overdag was het niet altijd een feestje. Want soms was ik misselijk van vermoeidheid en lagen de emoties op het puntje van mijn tong. En dat zorgde weleens voor een botsing, tranen en verwijten.

Gewoon naar de wc gaan…

Slaaptekort had bij ons wel degelijk invloed op het leven overdag. Ik leefde in een andere wereld en was bij tijd en wijle zeer onredelijk. En dat ging soms ver. Karen Maezen Miller schrijft in haar boek ‘Zen mama’: ‘Ik was jaloers, jaloers dat hij zo frank en vrij een antwoord had op zijn eigen noden… maar bovenal was ik jaloers dat hij naar de wc kon gaan wanneer hij dat wilde’. Voor sommige mensen klinkt dit misschien gek maar ik vind het vreselijk herkenbaar. En tegelijk besef ik me dat hierin de verklaring ligt voor veel.

ZenZen Mama !

Want het altijd wakker worden alsof er een onzichtbare link is tussen mij en mijn kinderen heeft voor slaapgebrek gezorgd. Ook zorgde die ‘link’ ervoor dat ik overdag niet even tijd voor mezelf kon, wilde of durfde te nemen. Dat gaat ver. Erg ver. Maar ik weet dat ik hierin niet de enige ben. En of dat uitmaakt? Ja, het is best fijn om te weten dat ook andere moeders met ditzelfde probleem worstelen. En ook dat ‘ZenZen Mama’ juist hierom zinvol is. Want als Mama besef je wat je kunt leren van kinderen. Hoe je door situaties als slaapgebrek inziet hoe je zelf reageert en wat daarin niet helemaal klopt. Bewust zijn. Zen. Leren loslaten … en niet meer jaloers zijn omdat vriendlief gewoon ‘naar de wc gaat’ maar hier juist een voorbeeld aan nemen.

Gepubliceerd: 5 november 2009 onder Zz - Algemeen, Zz - Relaties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • Gezin en Werk zijn Makkelijk te Combineren !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake