Hoofd op je hoofd

hoofd op hoofd

En dan … ben je moeder

Doe ik het wel goed ?! Een vraag die vaak door mijn hoofd speelde toen ik net moeder was geworden. Sommige vrouwen voelen direct aan wat hun kindje bedoelt… bij mij was dat niet het geval. 9 Maanden had ik me erop voor proberen te bereiden; een kindje in mijn buik, ik werd moeder ! Maar toen Bram eenmaal op mijn buik lag, was het vooral verwondering wat ik voelde. Zo klein was hij… zo teer… en moest ik nu weten wat te doen ??! Alle praktische zaken waren geregeld maar die waren opeens helemaal niet zo relevant.

Allemaal adviezen

Ik wist het niet. Alles was nieuw en wat ook een rol speelde; ik wilde het zo graag goed doen ! Dat lieve kleine mannetje verdiende het beste en ik moest ervoor zorgen dat hij dat kreeg. Dus ging ik rondvragen bij andere moeders en als ik dat niet deed, kwamen de adviezen vanzelf mijn kant op. En door alle adviezen ging ik me steeds onzekerder voelen. Moest zoonlief nou wel in een ritme van 3 uur terecht komen of moesten wij zijn ‘eigen’ ritme volgen ? Moesten we hem nu wel bij ons houden als hij huilde of was laten huilen in de wieg helemaal zo erg niet ?

Hoofd op je hoofd

Die eerste tijd was geen makkelijke tijd. Vol onwennigheid. En uiteindelijk hebben wij de oplossing nooit gevonden. Wat wel hielp was het loslaten van ‘oordelen’ van anderen. Adviezen ging ik zien als ‘suggesties’ en niet langer als ‘commentaar’. De mening van anderen liet ik de mening van anderen. Karen Maezen Miller schrijft in haar boek ‘Zen Mama’; “Al dat gezeur over ‘andere moeders’ heet in zen ‘een hoofd op je hoofd zetten’. Je gaat vergelijken, zit vol vooroordelen, piekert, hebt zelfkritiek en bezorgt daarmee je eigen denken oneindig veel leed.”  Klinkt simpel, is het ook. Bij ons tweede kindje vonden we een heleboel dingen nog net zo lastig maar het afstand kunnen nemen van oordelen van anderen gaf ons rust.

Gepubliceerd: 19 november 2009 onder Zz - Loslaten

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • Ik vind het Lastig om 's Avonds Tijd voor Mezelf te maken !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake