Pleidooi voor ‘Goede Voornemens’

gelukkig nieuwjaar !

Traditie verdwenen
In mijn omgeving is het een beetje uitgeraakt om het nieuwe jaar te beginnen met ‘Goede Voornemens’. ‘Stoppen met roken’ lukt toch niet (men is net weer begonnen…), ‘meer sporten’ gaat ook niet (zolang we het nog druk hebben met de studie) en zo kan ik nog wel even doorgaan… Het lijkt wel alsof we ons erbij neergelegd hebben dat we de dingen niet kunnen veranderen. Of misschien denken we dat er meer voor nodig is dan ‘Goede Voornemens’ ?

Waarom ?
En met dat laatste ben ik het wel eens. Want bij een gedachte, of liever een uitgesproken gedachte, die je met vrienden hebt gedeeld onder het genot van een glas champagne, moet het niet blijven. Je moet er ook in geloven en ernaar handelen. Ook niet nieuw natuurlijk. Maar waarom doen we het dan niet ?

Onthechting
Zijn we bang om teleurgesteld te raken wanneer we niet in onze ‘Goede Voornemens’ slagen ? Wanneer het sporten niet zo vaak gebeurt als we afgesproken hadden met onszelf ? Wannneer we toch stiekem nog even een sigaret opsteken terwijl we weten dat we dat beter niet kunnen doen ? In het boeddhisme spreekt men over ‘onthechting’, wat zoveel wil zeggen als ‘ons welzijn en geluk niet laten afhangen van het wel of niet in vervulling gaan van onze wensen’. En ik denk dat dat precies is waarom de ‘Goede Voornemens’ in de loop van de tijd wat ondergesneeuwd zijn geraakt. In de loop van de jaren hebben we ons te vaak uit het veld laten slaan doordat onze ‘Goede Voornemens’ een gevoel van teleurstelling hebben veroorzaakt. En dat is jammer.

De eerste stap…
Verandering begint bij een gedachte. En de volgende stap is het delen van die gedachte met anderen. Dus laten we ons niet uit het veld slaan door angst voor teleurstelling en een goede traditie in ere herstellen ! Wat is jouw ‘Goede Voornemen’ dit jaar ?

Gepubliceerd: 4 januari 2010 onder Zz - Algemeen

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • De Artikelen op deze Website zijn Leuk !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake