Houvast bieden door los te laten

stap voor stap

Nieuwe inzichten

Tijdens de Workshops van ZenZen Mama vinden regelmatig leuke discussies plaats. Over moederschap en boeddhisme en de relatie tussen deze twee. Voor mij is het moment dat ik moeder werd ook het moment geweest dat ik open ging staan voor dingen als ‘bewust leven’ en ’loslaten’. Tijdens de workshops ga ik hier met de andere moeders dieper op in. En de discussies geven steeds weer nieuwe inzichten. Aan de deelnemers van de workshops en ook aan mij.

Vasthouden en loslaten

Aan de hand van stellingen kijken we of we ons herkennen in de relatie tussen moederschap en boeddhisme. Want die is niet voor iedereen vanzelfsprekend en al helemaal niet voor iedereen gelijk. Een van de uitspraken die regelmatig tot leuke discussies leidt is de volgende: ‘We moeten onze kinderen houvast bieden in deze wereld, ook als dat betekent dat wij ons herhaaldelijk moeten terugtrekken’.

Zen & Mama

Is het niet zo dat ‘hechting’ van het kind aan de ouders in het begin centraal staat ? Dat we vaak niets liever willen dan dichtbij ons kindje zijn ? Hoezo dan ‘terugtrekken’ en loslaten ? Dat heeft iets paradoxaals ? En juist dat is het leuke van de relatie tussen Moederschap en het boeddhisme, van Zen & Mama. Het ‘Mama’-zijn ligt zo dicht bij ons en de ideeen uit het boeddhisme sluiten er mooi op aan. Ze zetten ons aan het denken zonder ons iets op te leggen. Daarbij zitten verschillende moeders die deelnemen aan de workshops allemaal in een andere fase, staan allemaal anders in het leven, hebben allemaal een eigen interpretatie. En dat zorgt voor persoonlijke, open en leuke discussies.

Stap voor stap

Houvast bieden door los te laten. Je kind vertrouwen geven om op eigen benen te staan. Eerst letterlijk en daarna figuurlijk. Gelukkig hebben we de tijd om eraan te wennen en gaat het zo snel nog niet. Ik herinner me de eerste keer dat ik ons zoontje alleen op de creche achterliet. Zo moeilijk was dat; wat voelde ik mij zielig ! En hoewel mijn zoon al uitkijkt naar de dag dat hij 4 jaar wordt en naar school ‘mag‘, ben ik blij dat het nog even duurt voor het zover is. Prima hoor, ‘loslaten’ maar gelukkig kan dat ook stap voor stap. En belangrijker nog, in je eigen tempo en dat van je kind.

Gepubliceerd: 11 januari 2010 onder Zz - Algemeen

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • Gezin en Werk zijn Makkelijk te Combineren !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake