‘Zen Mama’ door Karen Maezen Miller

nw zen mama

Waarom; Loslaten helpt !

Na het lezen van het boek van Sarah Napthali, had ik ontdekt welke boeken mij konden helpen in mijn ‘zoektocht naar houvast’ als kersverse moeder. Was ik nou gaan zweven ? Nee. Juist niet. Wat mij als controlfreak helpt is leren ‘loslaten’ en te beseffen dat alles niet perfect hoeft te zijn. Sterker nog, dat je perfectie in ieder geval niet vindt in de controle. Ik heb altijd met beide benen stevig op de grond gestaan en juist daarom voegt het boeddhisme iets toe. Het brengt mij nog meer met diezelfde benen op de grond. Dus toen ik het boek ‘Zen Mama’ zag liggen in de winkel was ik gelijk nieuwsgierig wat daar dan in zou staan.

Wat; ‘Voor ploetermoeders en hypermama’s’

Op basis van haar eigen ervaringen beschrijft ze wat boeddhisme en moederschap gemeen hebben. Korte hoofdstukken, een duidelijke indeling en herkenbare anekdotes. En ze zet mij regelmatig aan het denken door haar rake constateringen. ’Dat ze deze toestand ‘in verwachting’ noemen is een van de vele paradoxen die het leven voor een moeder in pettto heeft. In verwachting van wat ?’. Juist met die bolle buik begint het grote loslaten !

Hoe; de Zenlerares klinkt door

Net als het boek van Sarah Napthali, heeft ook dit boek mij geinspireerd bij de workshops van ZenZen Mama. Van deelneemsters hoor ik echter vaak dat dit boek hen minder aanspreekt. Wellicht komt het doordat de schrijfster een echte zenlerares is in de lijn van een legendarische zenmeester terwijl Sarah N. niet nalaat te benadrukken dat zij ook af en toe weleens schreeuwt tegen haar kinderen en dat haar man helemaal niets wil weten van spiritualiteit. De toon van Zen Mama is inderdaad wat dwingender. Door de manier van schrijven brengt ze een duidelijke visie en overtuiging over. Mij stoort dat niet, maar ik kan me voorstellen dat het anderen minder aanspreekt.

Kort; ‘Geen zenleraar’

Ik heb het boek met plezier gelezen en vond het zeker een aanvulling op ‘Boeddhisme voor Moeders’. Ze kiest een andere insteek, heeft een ander vertrekpunt en geeft een eigen interpretatie van het boeddhisme, zen en wat dat aan het leven van een vrouw en moeder kan toevoegen. Het boek nodigt je uit om je eigen mening te vormen misschien juist doordat haar manier van schrijven enige afstand schept.  En wellicht is dat haar bedoeling ook. Ze begint haar boek met een spreuk ‘Ik zeg niet dat er geen zen is, alleen dat er geen zenleraar is’. In lijn met het boeddhisme waarbij kritisch zelf denken een belangrijk element is. 

 

 

 

Gepubliceerd: 22 juli 2010 onder ReviewZz - Boekbesprekingen, Zz - Algemeen

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • Zen Mama's Leven Langer en Gelukkiger !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake