Wat doe jij met ‘kritiek’ ?

communiceren

Zij ?!

Tijdens workshops hoor ik vaak dat moeders het lastig vinden om te gaan met kritiek van anderen. Maar gaat het wel echt om kritiek? En, nog fundamenteler, zijn alle opmerkingen eigenlijk wel echt kritiek? Als een andere moeder vraagt of een trui niet ‘te warm’ is voor jouw kind dan zijn we geneigd om die opmerking als een punt van kritiek te ervaren. We staan dan niet stil bij het feit dat het ook gewoon een vraag kan zijn, zonder bijbedoelingen of suggesties. En dat we zelf de rest doen.

En jij?

Vooral op dagen dat we even niet zo lekker in ons vel zitten, kun je opmerkingen van anderen als kritiek ervaren. En daar gaan we dan zelf ook nog eens mee aan de slag. We laten het binnenkomen, worden er boos om of verzetten ons ertegen. Kost een hoop (negatieve) energie!  Een bijzonder voorbeeld hiervan is een ingezonden brief in de Intermediair van een tijdje terug. (‘Wie o wie’; http://tinyurl.com/4ted7lk voor wie het lezen wil). Een moeder interpreteert een verzoek van school om als begeleider mee te gaan met de klas op een wel heel bijzondere manier. De juf van de school zou ‘expres een uitje plannen op een werkdag’ (‘want werken is voor de dommen’….) en eerst de kinderen enthousiast maken zodat ouders een groot schuldgevoel zouden krijgen indien ze ‘nee’ zouden zeggen. Wow, denk ik dan, wat doet die moeder zichzelf aan ?!

Stoppen en realiseren

Het standaard communicatiemodel laat zien dat zowel de zender als de ontvanger een boodschap beinvloeden. En laten we ons hier nou gewoon bewust van zijn. ‘Stoppen en realiseren’ zegt men binnen het boeddhisme ook wel. Voordat we er zelf mee aan de haal gaan en vragen, opmerkingen of suggesties als ‘kritiek’ ervaren. Een stap verder is begrip en ‘mededogen’ voor de ander.  Want weten wij wat voor ochtend die ander achter de rug heeft? En drukke dagen komen in het leven van een moeder nogal eens voor en communicatie, in welke vorm dan ook, ervaren we continu. ‘Stoppen’, voordat je met een opmerking aan de slag gaat en ‘realiseren’ wat je zelf met een opmerking doet. Adem in en adem uit. Heel simpel en zen. En echt, het werkt!

Gepubliceerd: 15 maart 2011 onder Zz - Algemeen


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • De Artikelen op deze Website zijn Leuk !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake