‘Zwanger met lichaam en ziel’, door Susan Smit

Soms lees je een boek waar je echt helemaal blij van wordt. Dit boek van Susan Smit is er zo een. ‘Zwanger met lichaam en ziel’ gaat over spiritualiteit rondom zwangerschap, geboorte en kraamtijd en ik vind het een absolute aanrader. Om mijn enthousiasme toe te lichten een recensie in een iets andere vorm dit keer.

Vijf redenen om ‘Zwanger met lichaam en ziel’ te lezen:

1. Haar Persoonlijke verhaal

Het boek beschrijft een persoonlijke ervaring waardoor je het leest als een roman. Susan Smit is open over haar eigen verwachtingen en gevoelens. Veel herkenning dus voor iedereen die zelf zwanger is (geweest).

2. Aandacht voor Mystieke aspect rondom zwangerschap en geboorte

Het boek voegt echt iets toe aan de bestaande zwangerschapslectuur. De schrijfster vertelt van alles romdom het mystieke aspect van conceptie, zwangerschap en geboorte. Susan Smit maakt al jarenlang spiritualiteit toegankelijk voor een groot publiek. En gelukkig heeft haar ‘hormonale bewustzijnsvernauwing’ tijdens de zwangerschap van haar dochter ervoor gezorgd dat zij nu ook dit thema opgepakt heeft. Met een prachtig boek als resultaat!

3. Bijzonder Compleet

Voor iedere fase (van kinderwens tot de kraamtijd) is er een hoofdstuk ‘Hulp uit de natuur’. Van verloskundigen weten we dat het drinken van venkelthee goed is voor de borstvoeding. Maar er is veel meer! Kruiden, kristallen, homeopathische middelen en bachbloesemremedies komen allemaal aan bod. Koraal bevordert bijvoorbeeld ook de aanmaak van moedermelk, terwijl een tinctuur van Salie kan helpen bij overmatige melkproductie. Ook beschrijft ze korte meditaties of aandachtsoefeningen die je kunt doen om stil te staan bij jouw ervaringen op de verschillende bijzondere momenten

4. Fijne schrijfstijl

Ze heeft een hele fijne schrijfstijl. Een stijl die uitnodigt om door te lezen. Een mooie mix tussen persoonlijke ervaringen en informatie van deskundigen. Daarnaast is ze zich ervan bewust dat haar verhaal niet voor iedereen zal gelden. Bij een gevoelig onderwerp als gebroken nachten schrijft ze ‘…. dat werkte voor mij, maar misschien niet voor jou’. En dat is nou net wat in andere boeken vaak ontbreekt. Ze formuleert het zelf als volgt: ‘Moeders die verkondigen dat wat voor hun kind werkt een universeel gegeven is, beseffen niet hoe uniek een mens al gelijk bij de geboorte is’. Zo waar!

5. Moederschap als spirituele oefening

Last but not least het onderwerp, wat geheel aansluit op de visie van ZenZen Mama. Luiers verschonen en baby knuffelen niet zien als onderbreking van innerlijke groei, maar als de weg. Het moederschap als ‘een uitnodiging om het heilige, het betekenisvolle, in het alledaagse te ontdekken’. Je kind als personificatie van het hier & nu; de baby ‘leefde in een alleoverheersend nu, zonder enige notie van verleden of toekomst’. ‘De enige tijd die ze erkende was het huidige moment, het enige ritme dat ze accepteerde was haar eigen ritme’. ‘Waarmee een kind je laat zien hoe heerlijk het is je niet te laten opjagen en je innerlijke tempo te volgen’ (pag. 216).

Persoonlijk

Wat mij het meest geraakt heeft, zijn de stukken over zielscontact met je ongeboren kind. Verhalen over de aanwezigheid van een ziel, ook voor de conceptie. Zelf hebben we twee heel verschillende kinderen. Verschillen die maar deels te verklaren zijn door ze toe te wijzen aan eigenschappen van mij of mijn vriend. Ik kan me dan ook goed vinden in de gedachte dat deze verschillen een basis hebben in het unieke karakter van het kind, de ziel. En dat wij als ouders heel bijzonder zijn voor een kind, maar slechts een onderdeel uitmaken van de weg van het volgt. Hiermee samenhangend herinner ik me ook weer de reactie van de man van een vriendin toen ik, net zwanger, bij hen binnenkwam. Hij zag meteen dat ik zwanger was. Door mijn uitstraling. Eenzelfde ervaring beschrijft Susan Smit; ‘een liefdevol, zacht wolkje om haar heen’ dat opgemerkt werd door een vriendin. Fysiek voelde ze zelf nog niets, wel een bepaalde energie die bij haar was die ze wilde ‘koesteren en beschermen’.

Een GRATIS exemplaar als CADEAU voor een bijzondere vriendin?

ZenZen Mama mag twee exemplaren weg geven. Mail ons waarom jij een bijzondere vriendin dit prachtige boek cadeau wilt geven en maak kans op een GRATIS exemplaar van dit meest recente boek van Susan Smit ‘Zwanger met lichaam en ziel’.

Mail naar zenzenmama@caramba-online.nl of plaats een Reactie onderaan dit artikel.

Gepubliceerd: 12 juli 2011 onder ReviewZz - Boekbesprekingen, Zz - Algemeen

Reacties op dit Artikel ...


Reactie van jannederks
Ontvangen: 18 juli 2011 om 22:25 uur

Ken je het boek van Riet van Rooij ‘Zwanger met hart en ziel’ ? Verschenen in 1999, een herziene en aangevulde editie in 2008. Vertaald in het Engels en Duits.

Reactie van ZenZen Mama
Ontvangen: 19 juli 2011 om 13:28 uur

Bedankt voor de tip!

Reactie van Bettie
Ontvangen: 6 oktober 2011 om 10:04 uur

het boek leest erg gemakklijk en is informatief zonder betuttelend te zijn

Reactie van Éowyn
Ontvangen: 10 januari 2014 om 20:29 uur

Wauw wat lijkt me dit een leuk boek om te lezen en mee aan de slag te gaan.
ook al zijn we in verwachting van ons 4e wonder het blijf uniek en zo bijzonder.


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • Ik vind het Lastig om 's Avonds Tijd voor Mezelf te maken !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake