‘De wereld als klaslokaal’, door Nanda van Gestel

Over ‘Holistisch opvoeden en natuurlijk (thuis) leren’

De wereld als klaslokaal is een titel die mij aanspreekt. Want dat er meer bestaat dan de Nederlandse cultuur en dat je ook buiten het bekende klaslokaal veel kunt leren, vind ik vanzelfsprekend. Dingen die ik ook mijn eigen kinderen probeer te laten ervaren. Het boek werd mij toegezonden en mijn interesse was gewekt voor het onderwerp; wat ‘holistisch’ opvoeden betekende wist ik niet.

Persoonlijk

Het boek is het persoonlijke verhaal van Nanda die na het eten van een broodje brie weeen kreeg waardoor haar zoon prematuur geboren werd. Met veel onzekerheid en onbegrip van de omgeving tot gevolg. Zij ervaart dat haar zoon zich boven verwachting ontwikkelt in de harmonieuse en veilige omgeving bij haar thuis. Zodra hij naar school gaat, stagneert zijn ontwikkeling en is de veiligheid ver te zoeken. Nanda ervaart de ‘starheid’ van het Nederlandse systeem waarin ‘onderwijsplicht’ gelijk staat aan ‘schoolplicht’. Als de kans zich voordoet, grijpt ze die en vertrekt met haar man en zoons naar Amerika. Daar is het wel mogelijk om haar kinderen thuis onderwijs te geven.

Vanuit haar hart

Nanda schrijft het boek ‘vanuit het hart’ en het is bijna onmogelijk om niet met haar en haar zoon mee te leven. Op een paar momenten, echter zet ze zich erg af tegen de ‘andere wereld’ wanneer deze niet de hare lijkt te zijn. Zo wordt de ouderavond van de antroposofische school beschreven als een avond om een ‘antroposofisch knuffeldier te breien onder het genot van kruidenthee en gezonde, biologische haverkoekjes’ en de kinderen op de basisschool als ‘drukke schreeuwers’ die geen ruimte geven aan haar zoon. Jammer dat het op sommige momenten nodig lijkt te zijn zich tegen anderen af te zetten en dat ze de antroposofische stroming of de andere kinderen van de basisschool niet in hun waarde laat.

Oproep

Het boek is een oproep aan ouders om hun hart en daarmee hun kind te volgen, ook wanneer dat niet over de platgetreden paden gaat. Het geeft inzicht in de (on)mogelijkheden van natuurlijk leren in Nederland, de Verenigde Staten en Ierland. En de weg die Nanda en haar gezin volgen voordat ze weer naar Nederland terugkeren. Door haar persoonlijke manier van schrijven een aanrader en zeker voor wie meer wil weten over holistisch opvoeden. ZenZen Mama wil dan ook een oproep doen aan geinteresseerden om een mail te sturen naar zenzenmama@caramba-online.nl of een Reactie te plaatsen onderaan dit Artikel. Onder de inzenders mogen wij 1 exemplaar verloten!

Gepubliceerd: 2 november 2011 onder ReviewZz - Boekbesprekingen, Zz - Algemeen, Zz - Kinderen

Reacties op dit Artikel ...


Reactie van Josine
Ontvangen: 6 november 2011 om 22:16 uur

Jullie artikel over De wereld als klaslokaal’, door Nanda van Gestel’maakt me nieuwsgierig! Het uit je gevoel opvoeden doe ik eigenlijk steeds meer. In het begin schaamde ik sommige dingen te doen (samen zingen op straat of op de fiets) en nu niet meer. Ik liet me teveel sturen door reacties over “moekes” die zelf op kinderen zouden lijken. De beste manier om contact met kleine kinderen te maken is wel degelijk op hun nivo met een kleine overstijging zo nu en dan. en dat is du wel degelijk meer uit je gevoel en minder op anderen teletten.


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

    Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

    Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

    Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

    Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

    Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake