‘Eenzame uren’, door Jolanda Linschooten

Een extreme zoektocht naar de magie van het lopen 

Jolanda is beroepsavonturier en legt veel van deze avonturen vast in beeld en tekst. In dit boek geeft ze haar persoonlijke antwoord op het ‘waarom’ van het lopen van ultratrails. Een verslag van een jaar dat helemaal in het teken staat van lopen. En dan dus niet een rondje om het park en ook geen (halve) marathons. Nee, een verslag over de beleving van ultratrails als de Marathon des Sables (250 km door de woestijn) en de Ultra-Trail du Mont Blanc (120 km zo snel mogelijk rondom de Mont Blanc).

Flow

Waarom dit boek een plekje krijgt op de site van ZenZen Mama? Omdat het geschreven is door een bevlogen persoon, iemand die helemaal gaat voor haar passie. En omdat Jolanda in haar beleving veel inspiratie haalt uit het boek ‘Flow in Sports’. Op de vraag of hardlopen gelukkig maakt citeert ze; ‘Doelen zijn nodig om ons gemotiveerd te houden, maar ze bereiken is nog geen garantie voor geluk of voldoening. Het gaat om de reis en niet om het bereiken van de bestemming… terwijl degenen die genieten van wat ze doen, of hen dat nou dichter bij hun doelen brengt of niet, hun leven als betekenisvol en aangenaam ervaren’.

Mens en natuur; Fell Hardness

Jolanda schrijft op een prettige manier en het boek lees je bijna in 1 adem uit. Vooral de Marathon des Sables is prachtig beschreven. Spannend ook, net als de strijd tijdens de Utra-Trail du Mont Blanc (die ze wint). Fantastische sportieve en mentale prestaties. En bijzonder om ook haar gedachten te lezen. Tijdens het lopen maar ook over de zoektocht naar het antwoord op haar vraag. Van belang is de samenwerking tussen mens en natuur, de ‘fell hardness’;¬†”You really got to know and love every inch of the ground’. Een van de hoofdredenen waarom ze dit doet is hieraan gelinkt; ‘het gevoel van klein zijn vertaalt zich gaandeweg in een gevoel van kracht…’. Zonder de natuur waardoor ze rent bekent ze waarschijnlijk al lang opgegeven te hebben.

Tijdsbeleving

105 km non-stop lopen over alle 42 toppen van het Lake District. Tijd is belangrijk. Helemaal als je de snelste vrouw kunt worden. Tegelijk beseft ze zich dat bij hardlopen naast de meetbare kloktijd ook de tijds‘beleving’ een belangrijke rol speelt. En daarin schuilt haar grote mentale kracht. Respect voor de manier waarop zij zichzelf kent, weet wat haar lichaam aan kan, hoe haar lichaam reageert en waar nog net dat beetje extra is te vinden juist op dat moment. In het moment zijn, opgaan in de natuur en beseffen wat de relatie is met de natuur. Interessant om te lezen wat haar drijft en respect voor de manier waarop ze dit weergeeft. En respect voor haar prestaties!

Kortom

Dit boek is een aanrader omdat het Flow en Sport-beleving combineert. Een boek om lekker mee op de bank te duiken. En omdat het een boek is waardoor je zin krijgt om van diezelfde bank af te komen, je hardloop schoenen aan te trekken en ook die rondjes in de natuur te gaan lopen.

Jolanda geeft prachtige geillustreerde lezingen en heeft meer boeken geschreven. Meer info en bestellen van het boek kan op: www.outdoorfoto.nl

Gepubliceerd: 3 juli 2012 onder ReviewZz - Boekbesprekingen, Zz - Algemeen


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • De Artikelen op deze Website zijn Leuk !? ...

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake