‘De Zen van Steve Jobs’ , een stripverhaal

De nog onbelichte kant van het leven van Steve Jobs- als strip

Mijn vriend is een enthousiast stripboeken-verzamelaar. Terwijl ik de lol van stripboeken nooit heb ingezien. Of liever gezegd; niet heb willen inzien. Al zijn argumenten over de diepgang van de thema’s en de bijdrage aan het verhaal van de illustraties hoorde ik nooit echt. Toen ik tegen dit boek aanliep, was het voor mij duidelijk het moment om mijn vooringenomen mening opzij te zetten. Welke relatie was er tussen ‘zen’ en Steve Jobs? Ik wilde het weten!

Ontmoeting van twee vernieuwers

Steve Jobs en de Japanse zenmeester Kobun Chino Otogawa waren beide vernieuwers, beiden ook rebellen tegen de gevestigde orde. Ze leerden elkaar kennen in een voor Steve Jobs moeilijke periode, net na zijn ontslag in 1985. De kennismaking legt de basis voor een vriendschap met perioden van veelvuldig en minder frequent contact. Door de opzet van het boek, waarin verschillende settings en tijden door elkaar heen lopen, wordt de invloed van van het zenboeddhisme op Steve Jobs’ idee├źn over bedrijfsstrategie en product design uiteengezet. En daarin schuilt absoluut de meerwaarde van een strip ten opzichte van geschreven tekst zonder illustraties. Dit boek is het waard om een paar maal te herlezen. De eerste keer is al leuk maar als je het herleest zie je nog meer verbanden.

Zen van Steve Jobs

De titel is goed gekozen. In het boek zie je Steve Jobs niet opgaan in het Zen boeddhisme. Het geeft aan waar de raakvlakken zijn (‘hij wil de klanten ervaren wat ze weglaten’). Maar ook het punt waarop de twee van elkaar verschillen; de perfectie, die Steve Jobs nastreeft en waar Kobun niet in gelooft. Het boek voegt duidelijk wat toe aan de bestaande literatuur over Steve Jobs. En heeft mij- eindelijk- overtuigd van de waarde van een strip. Ik heb het kerstcadeau voor mijn vriend al gevonden… En raadt het zeker ook anderen aan!

 

 

Gepubliceerd: 15 november 2012 onder ReviewZz - Boekbesprekingen, Zz - Algemeen


Schrijf een Reactie op dit Artikel ...

*

Social MamaZz

  Volg ZenZen Mama op Facebook ! Volg ZenZen Mama op Twitter ! Volg ZenZen Mama Groep op LinkedIn ! Volg ZenZen Mama Groep op Hyves !

Zz MagaZzine - Home

  Bekijk Overzicht Zz MagaZzine !

KadoZz Winkel

  Ga naar de Kado Winkel !

Zoeken op ZzM Website

Kijken - Met Nieuwe Ogen

  Bekijk ZenZen Mama Documentaire !

PollZz

 • Mijn Kinderen zitten in de volgende Fase(s) ?! ....

  Loading ... Loading ...
Zz MagaZzine - Rubrieken

ReviewZz

Zz MagaZzine - TagZz Cloud

anderen baby bewust blij boeddhisme boek Bram druk ervaring geluk gelukkig goed hand help het leven Idee kind kindje Leef leven liever mama manier moeder Moeders moederschap moment natuurlijk Nieuw persoonlijk regelmatig rust tijd vraag vriend vriendin vrouw weten Workshop Workshops zelf zen ZenZen zoon zorg

WP-Cumulus by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Ontmoet Andere MamaZz

  Zz Chat & Video Conference !

NieuwZz - Vrouw & Meer

Externe LinkZz

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake